Rusínský bograč v moravské metropoli

V Brně-Medlánkách v areálu restaurace U křivé vrtule se dne 12.4.2025 konal gastronomický festival „Babylonský guláš“ pod záštitou primátorky JUDr Markéty Vaňkové. Hlavní organizátor festivalu byl Petr Stavinoha, předseda spolku „Přátelé Podkarpatské Rusi“. Festivalu se zúčastnily národnostní menšiny žijíci v Brně, ale nejen tam. Každý uvařil svou variantu bograče tak, jak jej znal ze své domoviny. Tak návštěvníci mohli ochutnat bograč maďarský, polský, ukrajinský, moravský a rusínský.

Bograč (bogracz) je polévka maďarského původu, na Zakarpatí ale zdomácněla a její úprava zde získala dokonalou chuť. Není bez zajímavosti, že recept na bograč patří k nejstarším receptům světa.

Bograč si vařili hlavně pastevci ovcí na poloninách a ti neměli na vaření dost času. Tak do kotlíku naházeli vše, co zrovna měli po ruce. Maso, zeleninu, brambory. Vše uvařili doměkka v litinovém kotli na otevřeném ohni. Získali tak vydatnou, sytou polévku plnou chutí.

I my jsme tento způsob vaření napodobili. Bograč ale nejlépe chutná vařený v kotlíku, nebo v hrnci na ohni ve společnosti dobrých přátel a to se v Brně splnilo do puntíku.

Zde je recept :

Do rozehřátého kotlíku vložte nakrájenou slaninu, když je vyškvařená přidejte nakrájenou cibuli, česnek, kmín, papriku, bobkový list a orestujte. Pak vložte nakrájené maso (hovězí, vepřové, může být i zvěřina, či jiný druh masa), osolte a opepřete dle chuti. Když je maso měkké přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a nakrájený řapíkatý celer, kdo má rád ostřejší přidá chili papričku, podlijte malým množstvím vody. Když je vše odvařené přidejte rajský protlak a několik rajčat. Když se vše vydusí přidejte nakrájené brambory a opět podlijte malým množstvím vody. Když brambory změknou je hotovo. Posypte nakrájenou petrželkou

Množství podle počtu strávníků či velikosti hrnce nebo kotlíku.

Dagmar Březinová